10 важливих аспектів осіннього пікника від Кемпінг

Новини 28 листопада 2017

Хто сказав, що восени треба забути про веселощі, втиснутися в теплий одяг і пересуватися короткими перебіжками: дім-машина-дитячий розважальний центр? Від цього ж можна вовком завити та померти від нудьги! Осінь, як і будь-який інша пора року, створена для розваг (нехай у це й складно повірити).

Щоб не бути голослівними, редакція обрала добровольця, який зважився на осінній пікнік з малюком. І тепер ми достеменно знаємо, які рекомендації потрібно дати, щоб день надворі був справжнім святом для всієї родини, а не мукою з кодовою назвою «дітям потрібне свіже повітря».

1. Виберіть ТОЙ САМИЙ день

Найважливіше ― сімейний настрій. Якщо хтось із пікнікової команди не в гуморі, легко виходить з себе, а на питання «любий, ти взяв намет?» дає грубі, але чіткі рекомендації щодо напрямку руху (і це, поза сумнівом, не ліс), ― відкладіть поїздку до кращих часів. Проаналізуйте погоду, відстежте дедлайни і поїдьте на природу розслабленими й задоволеними, щоб пікнік був у радість. Повірте, якщо ви відчуваєте необхідність пролежати день у ліжку ― краще так і зробити. А наступного дня, відпочивши, вирушайте підкорювати ліс/парк/дачу або що там у вас?

      2. Одягніться по погоді

«Мамо, я поїв і в шапці» працює тут, як ніде. Невлучно обравши гардероб, можна випадково замерзнути та зіпсувати собі весь день. Пам'ятайте, що на пікніку буде прохолодніше, ніж якби ви просто гуляли містом, тому вдягайтеся за принципом цибулини (він же «принцип капусти»). Багато шарів: майка, футболка, реглан, светр, фліска, куртка. Я не жартую. Буде жарко ― завжди зможете зняти декілька шарів, доки не стане комфортніше. Стане холодно ― вдягнете ще пару футболок-сорочок. І ще один міні-секрет, про який ви знаєте з дитинства, але в який страшенно не хочеться вірити: заправляйтеся — так тепліше.

       3. Не забудьте їжу

Так, можливо, ви не забажаєте смажити шашлик і бруднити руки маринадом у прохолодний листопадовий день, але їжа — запорука гарного настрою. Не кажучи вже про те, що кілокалорії, спожиті з їжею, можуть бути паливом для організму. Я раджу взяти те, що не охолоне, насичує, не мажеться, легко складається в переносну сумку. Під цей опис підпадають хіба що сухарі та яблука, але якщо ми їдемо з дитиною на день, доведеться підготуватися до трапез трохи серйозніше.

        4. Термос – ваш друг

У термос можна налити чай, каву або какао. Уявляєте, як це круто: заварити какао, довезти його гарячим до лісу, а там розлити по чашках і прикрасити зверху мініатюрним маршмелоу? Вийде якщо не кінематографічно, то інстаграмно і радісно для дітей. У другий термос (ніхто не говорив, що осінній пікнік — це лише чай) можна налити суп або кашу, щоб нагодувати усіх теплим  обідом — на свіжому повітрі апетит, зазвичай, прокидається навіть у маленьких вередуль, які вдома відмовляються їсти що-небудь без мультика й танцю з бубном.

Обираючи термос, важливо врахувати декілька нюансів, і найважливіший з них — термос не повинен протікати. Нехай це звучить банально, але пролитий у сумці чай ще нікого не зробив щасливим. Щоб перевірити якість виробу, наберіть у нього воду, потрусіть і покрутіть у руках — провести такий краш-тест у магазинах вам повинні дозволити. Зі мною було 2 термоси: в один із них, сталевий з пікнікового дорожнього набору CA-171, я набрала кип’яток і заварювала за його допомогою каву та чай, які склала в пластикові баночки з того ж набору — це дуже зручно. Другий — Stanley — став сховищем для супу. Обидва впоралися з завданням на відмінно, втримали тепло протягом 6 годин і не протекли.

       5. Ще трохи теплого

Я не знала про існування такої корисної штуки, як акумулятор тепла/холоду. Про неї мені одного разу розповів таксист під час світської бесіди. Після чого я гуглила, купила і не могла дочекатися, коли ж ми зрештою випробуємо чарівну штуку у дії. На вигляд акумулятор — це яскраво-червоний гель у пакетику.

Залежно від потреби, гель можна нагрівати (в мікрохвильовці, під водою або будь-яким зручним для вас способом) або охолоджувати (в морозильній камері, воді, снігу, серцях своїх колишніх). Гарячий або холодний гель кладуть в ізотермічну сумку, там же розташовують усі продукти, температуру яких необхідно підтримувати. І все — холодне залишається холодним, тепле — теплим, і так протягом 10 годин (хоча виробник говорить, що акумулятор витримує до 16 годин роботи).

        6. Сидіти на підлозі не вдасться

Навіть каремати (які я так старанно підбирала все літо, щоб і йога, і пікнік, і грати на підлозі в хрущовці без опалення) не впораються з температурним режимом осінніх пікніків, тому варто подбати про зручний притулок для п'ятих точок усієї родини. Від словосполучення «стілець-фаворит» мене, звичайно, коробить, але я все-таки знайшла найзручніший — розкладне крісло а-ля режисерське. Я сиділа б у ньому цілодобово, особливо якщо загорнутися в плед у стилі «мама-шаурма». А от син був просто у захваті від  розкладного стільця QAT, у якому можна не тільки розвалитися, але і вставити в підлокітник чашку (промовчу про те, скільки чаю в результаті побачило це крісло). Якщо розглядати економ-варіант, можна взяти з собою кілька невеликих розкладних табуретів — легко нести й розкладаються за пару секунд.

        7. Дах над головою

Ніхто не скасовував імовірність дощу, вогкості, вітру та інших прикрощів, за які осінь зазвичай не люблять. Та є універсальний засіб для боротьби з цим неподобством — намети. Ми вже давно придбали намет Sunroom — будиночок, в якому можна сховатися від негоди не лише сім'єю, а й великою компанією. Плюс намету — його можна скласти в сумку, переносити на плечі, а ще його може зібрати навіть одна людина (проте зручніше, коли це роблять двоє). Найцікавіше ось що: у цьому наметі так затишно, що моя дитина роззувається та знімає шапку, коли заходить всередину. Важить сумка з наметом, до речі, лише 11 кг — не більше середньостатистичної коляски.

       8. Імітація святкування

Щоб подія була максимально урочистою, ми беремо з собою розкладний стіл XN-12060 на телескопічних ніжках (вони допомагають регулювати висоту як для дорослого, так і для дитини), строкату скатертину, деякий не паперовий посуд, щоб розкласти улюблені дитячі ласощі, та невеличкі святкові атрибути на зразок мильних бульбашок. Ніхто не заважає прикрасити зону пікніка кульками, ліхтариками або прапорцями, навіть якщо ніякого свята насправді немає і привід зібратися на природі — виключно свіже повітря. Сім'я — це вже свято, а разом з тим і привід для легкого божевілля.

        9. Продумайте розваги заздалегіть

Фрісбі, м'яч для футболу чи ракетки для бадмінтону — відмінне доповнення до пікніка у будь-яку пору року. Щоб зігрітися, доведеться побігати. Серед наших улюблених розваг ― танці під треки на телефоні, спотикання через м'яч, невдалі пошуки грибів і годування білок. До речі, змайструвати годівницю, насипати зерняток і годувати пташок і білочок хоча б раз на тиждень, але регулярно — важливий ритуал. Дитина так вчиться відповідальності і людяності, а це ж найважливіше, що можна в ній виховати. Ще одне цікаве заняття на природі ― збирання гербарію. Вибирайте листя різних дерев, вчіть назви цих дерев і складайте в альбом або робіть аплікації. Найкрасивіше листя можна засушити і подарувати бабусям до Нового року ― всі будуть у захваті.

 10. Keep calm and enjoy your mother’s life

І, мабуть, найважливіший момент ― розслабитись та відпустити ситуацію. Заздалегідь підготуйтеся до того, що похід на природу восени ― це бруд у найважкодоступніших місцях. Одягніть старі штани та недорогі колготи. Взуйте гумові чоботи, які неможливо зіпсувати. Падайте в бруд, дурійте та дихайте на повні груди ― тільки так можна по-справжньому відпочити. А навіщо ж тоді ще пікніки, як не для перезавантаження?!

                        Автор: Ирина Виговська