14 корисних порад і лайфхаків для незабутнього кемпінгу

Новини 20 квiтня 2024

Коли серце проситься в подорож, найлегший спосіб заспокоїтись, перемкнутись і відпочити на природі — це кемпінг. Але зробити його ідеальним з першого разу складно. Щоб полегшити вам завдання, ми зібрали найкращі поради щодо вибору, планування й організації кемпінгу для комфортного та цікавого відпочинку.

1. Який тип кемпінгу обрати
Кемпінги бувають різні. Комусь підходить хардкор-варіант у віддаленій безлюдній місцевості, а комусь до вподоби комфортний лайтовий відпочинок, щоб і з рукомийником, і зі вбиральнею, і з кухнею — майже як удома :)

Загалом кемпінги можна розділити на кілька типів:

  • Беккантрі — варіант для досвідчених туристів, які звикли жити на природі в наметах, носити на собі спорядження, їжу та воду на великі дистанції. Таких відпочивальників не лякає відсутність будь-яких звичних зручностей у поході.
  • Автомобільний — приїжджаєте автівкою, ставити намет на землі чи даху авто або ж використовуєте приставний варіант для багажного відділення машини.
  • Наметовий — розміщення у спеціально обладнаних кемпінгах поблизу цікавих природних обʼєктів. Можна обрати одну з мальовничих локацій: «Білий слон», «Під Маковицею» та «Білий бізон» в Івано-Франківській чи «Gotar», «Мала річка» та «Східниця» у Львівській області.

Кемпінгові містечка — чудовий компромісний варіант: ви проводите час на природі та водночас маєте мінімальну інфраструктуру, сервіс і зручності. В Україні цей напрям тільки розвивається, але вже зараз є вдосталь локацій, щоб відпочинок був зручним і комфортним.

2. Основні вимоги до наметового містечка

Під час вибору кемпінгу зверніть увагу, які базові зручності й інфраструктуру він пропонує: чи є облаштована вбиральня, проточна вода, місця для розведення багаття, чи дозволено розміщення з домашніми тваринами. Для якісного відпочинку важливо, щоб на локації не було занадто галасливо. Гучні святкування, джип-тури, гідроцикли — зайві шуми можуть зіпсувати навіть найбільш мальовничий краєвид навкруги.

3. Яке місце в кемпінгу буде найкомфортнішим
Якщо ви зупиняєтесь у спеціально облаштованому наметовому містечку, відразу бронюйте найкращі місця:

  • з гарним краєвидом або ближче до води;
  • під кронами дерев для захисту від сонця, якщо подорожуєте в літню пору року;
  • якомога далі від вбиралень. Якщо у кемпінгу є облаштовані вбиральні, а ви рано лягаєте чи прокидаєтесь від найменшого звуку, краще обирати якомога віддаленіші місця.

4. Базове туристичне спорядження
Спорядження для кемпінгу — це завжди про ваші вимоги до комфорту та доступний бюджет. Тому в кожного туриста вони будуть різні. 

Ось базовий перелік речей, які вам знадобляться.

Намет
Найважливіший елемент туристичного спорядження, на якому точно не варто економити. Універсальна порада з вибору: якщо для вас не критично важлива вага спорядження, краще купувати намет більшого розміру. Двомісний — для однієї людини, чотиримісний — для двох.

Якщо ви подорожуєте автівкою, ідеально підійде найбільший намет, в якому можна зручно стояти та вільно пересуватися. Якщо ви йдете в похід, і все спорядження треба нести на собі, обирайте найлегший і найбільш компактний варіант.

Спальник
Ще один елемент, на якому не варто економити. Спальник запобігає переохолодженню та робить сон після активного дня на свіжому повітрі спокійнішим і приємнішим. Найкращий вибір — модель із легким наповнювачем, наприклад, холлофайбером, як у спальному мішку SCOUT. Він виготовлений із довговічного поліестеру, важить всього 0,85 кг, пакується в компресійний чохол і забезпечує оптимальний комфорт прохолодними ночами.

Спальний килимок
Мʼякий і зручний спальний килимок поєднує комфорт надувного матраца та компактність туристичного каремата. Найкраще вибирати самонадувний спальний килимок, який забезпечить сон у сухості та теплі за будь-яких погодних умов. Він виготовлений зі щільного термоізоляційного матеріалу, тому підійде навіть для тривалого кемпінгу. Швидко складається до компактних розмірів, а завдяки липучці ви за хвилину зможете обʼєднати два окремі килимки в один двоспальний.

Ліхтарі та лампи
Сон під зоряним небом далеко від цивілізації — це мрія багатьох жителів міста. Однак для освітлення місцевості вночі чи в умовах обмеженої видимості звичайного ліхтарика на смартфоні буде недостатньо. Ліхтарі для походів мають потужніші світлодіоди й оптику, тому забезпечують більш яскраве та далекобійне світло. Щоб бути впевненим, що ліхтар не підведе ні за яких обставин, обирайте моделі з пластику із захистом від вологи, наприклад, динамо-лампу із 16 світлодіодами. Вона забезпечить до 100 000 годин яскравого освітлення, щоб ви могли почитати книгу чи зіграти в настільні ігри з друзями.

Не забудьте про ліхтарик на голову. Це найкращий спосіб вивільнити руки, щоб розвести багаття, зібрати речі чи поприбирати. Перед кемпінгом перевірте заряд акумуляторів ліхтарів і ламп.

5. Попрактикуйтесь у встановленні намету вдома
Найгірший сценарій кемпінгу — розбиратися з тим, як усе працює, вже на місці. Тому радимо завчасно встановити намет: попрактикуйтесь у цій справі принаймні кілька разів удома. 

Встановіть намет і зайдіть у нього. Ось тут починається найцікавіше. Озирніться і сплануйте, куди ви будете класти речі: спорядження, наплічник, теплий одяг, ліхтарик… 

Щоб усе необхідне завжди було під рукою, обирайте намети з продуманою конструкцією. Наприклад, двомісний намет AIRY 2 має кишені для дрібних речей і кільце для підвішування ліхтаря. Тамбур краще використовувати для зберігання рюкзаків і сумок, щоб не «красти» корисний простір всередині шатра.

6. Облаштування вбиральні та душу 
В кемпінгу обирайте рівний майданчик посеред дерев, щоб встановити брезентове накриття на випадок дощу, а також для сушіння купальників та інших речей.

Щоб забезпечити собі приватність і комфорт під час відвідування вбиральні, встановіть спеціальний тент для туалету та душу. Легкий і водонепроникний, всередині він обладнаний підвісними поличками для туалетного приладдя, має віконечко з антимоскітною сіткою та застібкою. 

Висота тенту — 2,25 метра, тому підійде навіть для людей високого зросту. З таким тентом навіть у найвіддаленішій мальовничій місцевості ви зможете відвідувати вбиральню та користуватися душем з комфортом.

7. Сплануйте своє меню
Туристичний раціон може бути смачним і різноманітним. У подорож можна взяти:

  • сухі крупи, макарони, тушонку;
  • висушені продукти, для приготування яких достатньо просто додати окропу;
  • сублімовану їжу (борщі, гуляші, рис з мʼясом);
  • батончики, сушені снеки, печиво й інші перекуси, щоб швидко поповнити запас енергії.

Також ви можете взяти з собою готову їжу з дому. Її варто зберігати в термосумках, термобоксах чи автохолодильниках з акумуляторами холоду ICEPACK, які підтримуватимуть оптимальну температуру протягом тривалого часу.

Обовʼязково беріть у похід улюблені приправи. Вони творять дива! Навіть прості базові страви будуть смакувати інакше, якщо додати в них спеції. Найзручніший спосіб для транспортування та зберігання спецій у подорожі — контейнери для таблеток.

8. Організація кухні та їдальні
Щоб організувати похідну кухню, можна використовувати один із легких і компактних тентів, наприклад, модель CAMP. Розміри тенту дозволяють зручно розмістити там обідню зону, а також всі термосумки та контейнери зі стравами та напоями. Великі вікна з антимоскітною сіткою забезпечать якісну вентиляцію у спеку та водночас захистять від комах.

Великий розкладний стіл із 4 стільцями дозволяє насолоджуватися посиденьками з друзями. Головний плюс такої моделі — вона дуже легко складається у вигляді компактної валізки. Якщо людей у компанії багато, варто взяти додаткові розкладні стільці. Вони сконструйовані для анатомічної підтримки спини та попереку, витримують вагу до 120 кг, а також мають зручні тримачі для чашок і кухлів.

Не забудьте про спеціальний туристичний посуд із нержавіючої сталі — чашки, склянки та тарілки. Вони не бояться ударів і падінь, легко миються та полегшать приготування їжі в умовах походу.

Щоб взяти у кемпінг улюблені страви та напої з дому, використовуйте ізотермічну сумку PICNIC BLUE місткістю 29 літрів. Вона зберігає вихідну температуру до 13 годин, гарантує відсутність небажаних присмаків і ароматів, супер компактна та зручна.

9. Візьміть із собою мангал і аксесуари для приготування їжі
Мангал повинен бути легким і компактним у розібраному стані. Наприклад, на розкладному мангалі CHEAP зручно готувати м'ясо, птицю, рибу, овочі й інші продукти. Просто доповніть свій похідний набір решіткою з хромованої сталі, девайсом для роздмухування вугілля та набором аксесуарів із вилки, лопатки та щипців, щоб навіть на природі у вас виходили страви, як від шефа.

10. Подбайте про захист від москітів
Під час кемпінгу може не бути звʼязку й інтернету, а от набридливі комарі та мухи будуть точно! Тому рекомендуємо мати в рюкзаку антимоскітну захисну куртку, а в аптечці — спрей від комарів і загоювальний засіб для укусів. Використовуйте намети та тенти з антимоскітними сітками, особливо коли організовуєте імпровізовану кухню та вітальню. Ніколи не залишайте вхідний просвіт з антимоскіткою відкритим — закривайте його відразу, коли заходите чи виходите.


11. Тонкощі розведення багаття
Вечірні посиденьки біля багаття — це найособливіший момент будь-якої подорожі. Щоб розпалити багаття в будь-яких умовах, вам знадобляться:

  • кілька запальничок і сірників — обовʼязково візьміть трохи більше про запас;
  • дрова —  деревина повинна бути сухою;
  • розпалювач вогню — можна використовувати сухе листя, соснові голки, газету або ж просто купити розпалювач, щоб полегшити собі завдання.

Під час розведення вогнища важливо розмістити дрова і розпалювачі у вигляді вігвама і додавати полінця у вогонь, щойно він спалахне й достатньо розгориться. Коли ви лягаєте спати або виїжджаєте з табору, обов'язково повністю загасіть багаття водою.

12. Вода та засоби для її очищення
Вода — життєво важливий ресурс у поході. Переконайтеся, що у вас достатньо питної води або засобів для очищення води з джерела. Можете використовувати фільтри, спеціальні таблетки для очищення або кип’ятильники. Також важливо мати запасну ємність для води.

13. Що зробити перед відʼїздом
Перш ніж пакувати намет, переконайтеся, що він сухий. Якщо на природі у вас обмаль часу, обов'язково розпакуйте його вдома та ретельно висушіть. Перевірте, чи немає всередині маленьких камінчиків або гілочок, вони можуть пошкодити матеріал. Що дбайливіше ви ставитесь до намету, то довше він прослужить.

14. Кілька дрібничок, що зроблять відпочинок комфортнішим

  • Візьміть із собою крокси, щоб носити їх у таборі. Це взуття легко вдягати та знімати, воно достатньо міцне, щоб ви не пошкодили ноги.
  • Зберіть кілька каменів і покладіть їх на кілочки намету, щоб не спіткнутися посеред ночі.
  • Навіть влітку не забудьте взяти з собою теплу шапку та шкарпетки.
  • Покладіть у наплічник антисептичні серветки та спрей для рук і використовуйте їх за потреби, адже мило та рукомийник у кемпінгу не завжди поряд.
  • Для комфортного сну використовуйте мʼяку подушку-підголовник. Вона надувається всього за 5 секунд і забезпечує правильне положення шиї та голови.

Відпочинок на природі може бути майже таким же комфортним, як і вдома. Скористайтеся лайфхаками з нашої статті під час підготовки та планування — і гайда за незабутніми враженнями.