Як виростити екологічно свідому дитину

Новини 01 серпня 2017

Найбільшої шкоди нашій планеті завдає людина — це всім давно відомо. Ми бачили купу наукових передач і фільмів, читали статті та доповіді про катастрофічний стан навколишнього середовища, навіть намагаємося дбати про еко-систему планети. Та будьмо чесними: хто з вас сортує сміття та відмовляється від целофанових пакетів у супермаркеті? Тож-бо.

Найбільшої шкоди нашій планеті завдає людина — це всім давно відомо. Ми бачили купу наукових передач і фільмів, читали статті та доповіді про катастрофічний стан навколишнього середовища, навіть намагаємося дбати про еко-систему планети. Та будьмо чесними: хто з вас сортує сміття та відмовляється від целофанових пакетів у супермаркеті? Тож-бо.

Ми маємо відмовку на всі випадки життя: «в Україні так не заведено». У нас не відокремлюють харчові відходи від тих, які переробляються; палять багаття у лісі та вирубують дерева, щоб побудувати готель. Ми недооцінюємо себе та свій культурний рівень, тому часто поводимося абсолютно не екологічно.

Однак тепер, коли у нас з'явилися діти, є шанс усе змінити — виростити екологічно свідоме покоління. Як це зробити?

DSC_56421

Перш за все, треба почати з себе. Змініть свій світогляд, а діти будуть його наслідувати. Адже головне у вихованні — не вчити, а подавати приклад. Для дітей важливо, щоб було на кого рівнятися. Проте багатьом із нас складно самостійно розібратися з поняттям екологічності.

Почнемо з простого. Перша асоціація зі словом «еко»? Правильно: зелений колір, густі ліси, безкраї поля й ароматні сади. Тож оточуймо себе зеленню навіть у квартирах. Рукола, базилік і м'ята відмінно приживаються у горщиках на підвіконні. Для дитини турбота про рослини — це перший крок на шляху до нескінченної любові до природи. А для дорослих — відмінне доповнення до салату :)

Також важливо пам'ятати про сортування відходів. Дійсно, спеціальні контейнери для сміття є далеко не скрізь. Проте можна, наприклад, здавати макулатуру або інші матеріали, що переробляються. Для цього є пункти збору вторсировини, котрі марно вважають місцем зустрічі п’яниць і чимось другосортним. Привчити дитину сортувати сміття — ось вона, Європа, тут і зараз. Далі, коли спеціальних контейнерів побільшає (а ми віримо, що так і буде), людині зі звичкою класти коробочку від йогурту окремо від газети буде простіше жити.

Спілкування з природою відбувається переважно поза домом, а тому виходимо на вулицю. Тут дуже важливо пояснити дитині, що погано не тільки кидати сміття на тротуар, а й палити багаття у лісі (не просто погано, а й заборонено законом), користуватися поліетиленовими пакетами та носити їжу в контейнерах з не екологічно чистих матеріалів.

Однак усе це не означає, що треба закриватися у світі планшетів і мультиків — «вилазки» на природу варто влаштовувати якомога частіше. Важливо лише заздалегідь все продумати, щоб відпочинок був комфортним і безпечним як для вас, так і для всієї планети.

DSC_5693

Для пікніка потрібно знайти правильне місце, привезти з собою мангал, каремати і спеціальний посуд. Здогадуємося, що від перерахованого вище у вас засіпалося око, адже набагато простіше накидати хмиз на землю та купити пластмасові тарілки у найближчому супермаркеті. Але BadMama, як Чіп і Дейл, поспішає на допомогу. Ми вже вибрали для вас все необхідне для еко-пікніка з дитиною, слухайте.

Набір для пікніка  Кемпінг — так, доведеться потім помити посуд, але ви точно не насмітите у лісі, а дитині буде з кого брати приклад. У наборі — вилки, ножі, ложки, чашки, келихи, тарілки, харчові контейнери для продуктів, дошка, сільничка, перечниця, сумка для брудного посуду, скатертина та серветки. Загалом усе, що вам знадобилося б, і навіть більше. Всього 6 кг ваги — тато впорається навіть без машини (на пікнік ходимо пішки, щоб ніяких вихлопних газів).

DSC_5764

Харчовий термос — ідеальна штукенція для пікніка з маленькою дитиною. Вакуумна термоізоляція, подвійні стінки — суп або каша для дитини залишаться гарячими, щоб не сталося, а отже можна правильно харчуватися навіть на пікніку. Тобто відпочинок буде повноцінним і синдром поганої мами відключається автоматично.

DSC_5735

Розкладний мангал з 6 шампурами у нейлоновому чохлі — взагалі знахідка. Можна смажити все одночасно — і шашлики, і марщмелоу — і не псувати при цьому природу. Серед позитивних моментів — важить увесь комплект лише 3 кг. Тато продовжує качати біцепси.

DSC_5745

Набір-фартук для барбекю — багатофункціональна річ. У наборі є щипці, лопатка, вилка, ніж, ємності для солі та перцю, рукавички, — загалом, усе, що може стати у нагоді під час цивілізованого відпочинку. Не здивуємося, якщо діти будуть грати у воїнів і самураїв цими інструментами — вони дуже гарні. Будьте обережні, але з собою беріть обов'язково.

DSC_5758

Килимок для пікніка — батьки знають, що екологічність — це також про комфорт і безпеку. Щоб уникнути «не сиди на сирій землі» і подібних виразів, ми вибрали ідеальний килимок: строкатий, непромокаючий та компактний. Зручність породжує любов до природи. У батьків так точно. А діти, як ми вже говорили, все повторюють за старшими.

DSC_5641

Також радимо замінити пакети на тканинні сумки та не забути мішки для сміття, щоб випадково нічого не залишити на природі. Можна ще завести домашню тварину, читати добрі казки й говорити про планету та її ресурси по-чесному. Навіть з маленькими дітьми. Всі вони одного дня стануть дорослими, і як було б добре, якби — еко-свідомими.

Усе в наших руках. Головне — почати вже сьогодні.