Який мангал обрати
Для пікніків на природі та нерегулярних поїздок на дачу краще придбати переносний розкладний мангал. Це прямокутна посудина глибиною не більше 20 см з чотирма ніжками. Якісні вироби, як правило, виготовляють зі сталі. Товщина стінок такого мангалу невелика — від 0,5 мм до 1,5 мм. Тому готувати їжу на дровах у ньому не можна — потрібно використовувати тільки деревне вугілля.
Переваги переносних розбірних мангалів — у компактності, мобільності та невеликій вазі. А ще — їх легко збирати. Негроміздку модель зручно брати з собою на природу — вона не займе багато місця у багажнику авто.
Якщо ж ви не маєте машини, а на пікнік часто ходите пішки до найближчого лісу або парку, ідеальний вибір для вас — мангал Cheap від ТМ Кемпінг з тонкої вуглецевої сталі. Важить модель усього 1,3 кг. Її зручно носити в руках завдяки спеціальній сумці, яка входить до комплекту. Тому це оптимальний варіант для довгих вилазок на природу: ви будете забезпечені смачними, ароматними шашликами, рибою й овочами, приготованими на вугіллі.
Такі надлегкі моделі з тонкої сталі мають лише один недолік — обмежений термін експлуатації. Якщо ви завсідник посиденьок на природі й використовуєте мангал не частіше кількох разів на рік, краще придбайте модель зі щільнішими стінками. Наприклад, новий розкладний мангал від ТМ Кемпінг виготовлено з вуглецевої сталі товщиною 1,5 мм, він має ребра жорсткості для додаткової стійкості, а вага моделі — 4,5 кг. Це ідеальне рішення для частих поїздок на природу — голодним не залишиться ніхто!
Як користуватися мангалом
Отже, ви зібрали мангал. Тепер, щоб приготувати за його допомогою смачну їжу, потрібно дотримуватися наступних правил:
- Щоб правильно встановити мангал, вибирайте рівну поверхню — всі чотири ніжки повинні торкатися землі;
- Подбайте про те, щоб поблизу не було легкозаймистих предметів;
- Приготуйте вугілля й обережно розпалюйте вогонь. Щоб прискорити цей процес, використовуйте спеціальну рідину-розпалювач;
- Тепер можна нанизувати шматочки їжі на шампури або викладати їх на решітку. Підтримувати температуру допоможе спеціальна лопатка для роздування вугілля;
- Коли завершите приготування, звільніть мангал від продуктів горіння та залийте їх водою. У гарячому мангалі робити це ні в якому разі не можна — від різкого перепаду температур його стінки можуть деформуватися.
Як правильно доглядати за мангалом
Для того, щоб зберегти мангал у гарному стані надовго, захистити його від утворення іржі та дірок, дуже важливо правильно та регулярно за ним доглядати. Починайте чистити мангал одразу ж після того, як він охолоне. Робити це потрібно так:
- висипте вугілля, що залишилося;
- вимийте робочу поверхню виробу водою з декількома крапельками рідини для миття посуду;
- пригорілі до стінок залишки їжі видаліть за допомогою губки або нейлонової щітки;
- ретельно промийте мангал під проточною водою;
- витріть насухо, щоб не допустити утворення іржі.
Очищений таким чином мангал прослужить довго за умови, що ви будете зберігати його у правильному місці. Приміщення повинно бути сухим, навіть якщо виріб виготовлено з неіржавної сталі.
Якщо ви будете дотримуватися цих нехитрих рекомендацій, розкладний мангал стане вашим надійним помічником на польовій кухні на довгі роки.