Село Кицівка, або Як зловити дзен у царстві піску

Новини 14 вересня 2020

Ви здивуєтеся, які несподівані та круті локації є в нашій країні! Україна сповнена цікавих місць, які просто створені для подорожей та ефектних фото, але чомусь ще не відомі широкому загалу.

Представляємо вам одну з таких рідкісних і незвичайних локацій проєктів «Мапа відпочинку України» та #Кемпінгуй — Кицівську пустелю. Про неї нам розповіла Ганна Редька, одна з переможниць конкурсу. До речі, з попередньою точкою на мапі можна познайомитися тут.

Ну що, готові? Тоді час вирушати до дюн і барханів!

Тиша і простір

Ви ще не були в пустелі? Для цього необов’язково вирушати до Африки. Усього в 40 км від Харкова розташована унікальна природна зона, нетипова для наших місць. Горбисті піски, або Кицівська пустеля, вражають ландшафтом. Золотисту гладь піщаного острова розбавляють рідкісні оазиси зелені, а сама «природна аномалія» оточена густим сосновим лісом. Лише в кількох сотнях метрів протікає річка Сіверський Донець.

 Село Кицівка кемпінг України

«Усюди горбисті схили з білосніжного піску, яким немає кінця і краю, зелені зовсім мало. Часом відчуваєш себе як у Тунісі або Єгипті», — поділилася враженням від локації Ганна Редька.

Українська пустеля село Кицівка

Піщане поле в селі Кицівка — друге за величиною в Україні. Проте туристичним місцем воно не було, оскільки за радянських часів тут розташовувався полігон для танкових навчань.

Мальовничий краєвид — далеко не єдина перевага місцевості. Тут малолюдно, майже цілий рік красиво, повітря чисте і пронизане мовчазним спокоєм, якого так не вистачає в міській суєті. До того ж у Кицівський пустелі, на відміну від африканської Сахари, не так спекотно та не можна загубитися.

подорожі по Україні Кицівка

Заспокоєння чи адреналіновий коктейль?

Горбисті піски підходять і для активного, і для спокійного відпочинку.

Перепади між дюнами сягають 30–50 метрів, тому місце користується популярністю у любителів екстриму. Безмежне піщане поле — чудова локація, тут практично ніщо не завадить вискочити на черговий бархан на квадроциклі, мотоциклі або позашляховику.

На тлі піщаних хвиль Кицівської пустелі виходять неймовірної краси селфі та професійні фотографії (особливо на світанку або заході сонця).

 пісочні дюни в Україні

Ви можете поблукати дюнами для ментального перезавантаження або влаштувати затишний пікнік. У Кицівських пісках буде цікаво й дітям —  тут можна грати, як у величезній пісочниці.

Що із собою взяти та як дістатися

Вирушаючи до Кицівки, пам’ятайте, що зручне взуття — один із ключових чинників комфортного відпочинку. Якщо любите прогулюватися босоніж, радимо віддати перевагу шльопанцям. Для фотосесії варто вибрати легкі тканини — одяг, що майорить від вітрру, матиме ефектний вигляд на фотографії.

Магазинів поруч немає, тому їжу та воду потрібно брати із собою. Для пікніка якнайкраще підійде набір Family або Дорожній, а розташуватися можна на килимку НВ-30 GREEN. Обов’язкові пункти у списку необхідних речей — головний убір, окуляри й сонцезахисний крем, засіб від укусів комах.

«Від центру області (м. Харків) можна доїхати на автобусі або особистому транспорті. Їхати потрібно в бік Печеніг, замовити зупинку в селі Кицівка та звідти кілометрів зо два пройтися пішки, оскільки сама пустеля розташована за селом. Маршрут проходить через Чугуїв, тож стартувати можна звідси», — радить Ганна.

«Улюблене місце», — винесла вердикт наша переможниця. І з цим важко не погодитися — до Горбистих пісків хочеться повертатися знову і знову.

Це ще не всі цікаві місця, про які ви, імовірно, раніше не чули. Прямуйте за нами й відкривайте невідому туристичну Україну.