Тихе полювання: де в Україні знаходяться найбагатші грибні місця

Новини 24 вересня 2021

Осінь - це ідеальна пора для того, щоб відправитися в ліс по гриби. Українські ліси налічують близько 200 різновидів грибів, але користуються попитом грибників тільки 10% з них - близько 20 видів. Та й не всі гриби з цієї двадцятки беруть навіть досвідчені любителі цього лісового делікатесу. Бо грибник, як сапер - помиляється лише один раз.

 

Ми тут розпитали знатних грибників ;) і вони стверджують, що найпопулярніші в нашій місцевості – Польські гриби, осінні опеньки, білі та лисички. Йти у ліс на «тиху охоту» треба після трьох-п’яти дощових днів. Але головне – встигнути до перших холодів, через те краще заплануйте «похід» вже в ці вихідні.

Де та які гриби шукати на вихідних :

  • Карпати – рай для грибників

Навіть недосвідчені грибники знають, що краще за все їхати за наживою саме в Карпати. Серед букових та хвойних лісів росте гриб-король – білий гриб. Тут їх просто незліченна кількість! Для полювання рекомендуємо відвідати такі місцевості

"Сколівські бескиди" на кордоні Івано-Франківщини та Львівщини, де росте 57 видів грибів.

  • Житомир

На Житомирщині водяться опеньки, вішанки, сироїжки та підберезовики. Якщо пощастить – можна знайти й білий гриб. Самі грибні місця в околиці Малинского, Коростишівського та Житомирського районів. Також можете відвідати Радомишль, Малин та Іршанськ.

  • Київщина

Найближчі від Києва - ліси в напрямку Обухова. Там чимало грибних галявин, а їхати до них по Новообухівській шосе. Маршрутки в сторону Обухова відправляються від автостанції «Видубичі». У Вишгородському напрямку в районі Бородянки вздовж річки Здвиж, в районі сіл Катюжанка, Мірча і Димер, можна знайти лисички. У Бориспільському напрямку хороша тихе полювання може вийде в лісах біля сіл Стара, Бориспільські Дачі, Хоцьки. Якщо провезе, можна набрати маслюків, підберезників, красноголовців, рижиків і білих грибів.

До багатьох грибних місць йде транспорт з київської автостанції «Полісся», розташованої на пл. Тараса Шевченка. Багато грибники їдуть в ліс в напрямку Ясногородки і Лютежа .

  • Черкассы

Найкраще їздити по гриби в бік райцентру Чигирина, а саме в Трушівці або Медведівку.Найбільший ліс - Синицький-Паланського лісництва. Тут ви зможемо знайдете грузді, печериці, лисички, поддубнікі, і навіть білі гриби. В околиці сіл Городецьке і Громи самі грибні місця. Тут збирають маслюки, білі, польські гриби. Досвідчені грибники знаходять там рижики, парасольки і печериці.

  • Харків

Гриби збирають в лісах біля сіл Мохнач, Андріївка, Бишкин, Шелудьківка, Васищеве. А багато хто їде в район Лозовій і Коробчастих хуторів - за маслятами та білими грибами.

  • Чернігів

Їздять за Остер, до лісу, який оточує танковий полігон військової частини, біля сіл Крехаїв і Євминка. Тут ростуть польські гриби, підберезники, маслюки, сироїжки, козляки і строкаті.

  • Дніпровська область

Місцеві грибники вказують на село Гвардійське, Новомосковського району, Царичанський околиці, Кіровське, Петриківський район. На галявинах в хвойники в області зростають маслюки, є зеленушки, опеньки, підберезники. Білі гриби зустрічаються рідко.

  • Сумська область

На Сумщині можна нарахувати більше 200 видів їстівних грибів. Вони добре ростуть в долинах річок з терасами, зарослими молодими соснами і березами. Найпоширеніші гриби тут -опята. Багато їх зростає в Краснопільському і Лебединському районах. Також популярні польські гриби, люблячі молоді березові ліси.

  • Чернівецька область

Білі гриби тут зустрічаються неймовірних розмірів: грибники кожен сезон знаходять боровики вагою грамів по 800. Села Сергія, Виженка, Зелена здавна стали місцем екотуризму, тут можна знайти грибного провідника.

  • Львівська область

Рекомендуємо їхати в Старосамбірський, Турківський, Сколівський райони. Вважається, що найбільше грибів в селах Дубина, Східниця та Славське, в селі Лихобора поблизу гори Пікуй. Водяться в лісах Львівщини підосичники, підберезники, опеньки і, звичайно ж, білі гриби.

  • Волинь

Одна з найбільш грибних областей - Волинська, тут, як і в Карпатах, місцеве населення успішно заробляє на зборі грибів.

Можна тут пополювати на польські гриби, підосичники, сироїжки, маслюки. На Волині гриби масово ростуть в Горохівському районі і на Шацьких. Вдалою буде і грибне полювання в районі сіл Штунь, Масловець, Ворчин.

 

І пам’ятайте, щоб не отруїтися, потрібно брати тільки ті, в їстівності яких впевнені на всі 100%!

Вдалого полювання!