Черепашинське озеро, або Хочете побачити шматочок раю?

Новини 09 жовтня 2020

У нашій країні стільки чудових куточків, незаслужено обділених увагою туристів, що ми вирішили це виправити та провели конкурси «Мапа відпочинку України» і #Кемпінгуй. Понад 500 фотозвітів і оповідань про цікаві локації! Пропонуємо вам віртуально познайомитися з тими, про які розповіли наші переможці конкурсів попередніх років. Вони дійсно варті вашої уваги й місця у wish-листі подорожей на найближчий час.

В Україні є куточок, який за розкішністю пейзажу нічим не поступається заморським курортам. Практично білий пісок, неймовірної краси вода та густа зелень лісу — про перлину Вінниччини розповіла Вікторія Міца, одна з переможниць конкурсу.

Блакитні озера України

Відповідь природи фотошопу

Село Черепашинці лежить у 45 км від Вінниці. Раніше в кар’єрі, розташованому посеред лісу, добували каолін. У середині 90-х років кар’єр закрили, і вода, що його заповнила, створила мальовниче озеро.

Локація закохує в себе з першого погляду: у сонячні дні вода набуває дивного небесно-блакитного відтінку, а в похмурі — темно-смарагдового. Виникає відчуття, ніби дивишся картинки з туристичних брошур про Мальдіви або потрапляєш на знімальний майданчик реклами шоколадного батончика — того, що «райська насолода». Тільки замість пальм — звичні нашим очам хвойні та листяні дерева.

Озеро вражає не тільки красою, а й чистотою води. «Вона настільки прозора, що в ясний день можна розгледіти предмети, які лежать на двометровій глибині. Між затоплених дерев розташовані два імпровізовані пляжі, де можна зайти у воду. Дно тут піщане, але, якщо відійти від берега на два метри, його вже не дістати. Контуром кар’єру проходить стежка, пейзажі з якої з різних ракурсів неймовірні», — ділиться враженнями Вікторія.

Вода з кожним роком прибуває, і місцями в озері можна побачити «оазиси» з кущів і дерев, що додає атмосфері казковості.

Черепашинський кар’єр привабливий протягом усього року. Восени має особливо ефектний вигляд поєднання золота та зелені дерев із блакиттю води, а взимку можна помилуватися засніженими пейзажами. Крім того, приголомшливо чисте повітря з ароматом хвої дає можливість забути про рутину та досягти гармонії з собою.

Чисті озера України

Чим зайнятися

Озеро в Черепашинцях особливо приверне увагу любителів поплавати — улітку вода тепла навіть у прохолодну погоду. Перетнути водойму можна на човні або надувному матраці, а ще тут доступні різні види відпочинку: можна пірнути з аквалангом, половити рибу (особливо сома), зробити барбекю, почитати книгу, помедитувати в альтанці, пройтися лісом, провести приголомшливу фотозйомку. Любителі гострих відчуттів із задоволенням стрибають зі скелястого берега, висота якого сягає восьми метрів. У Черепашинцях можна відпочивати із сім’єю та друзями, великою компанією або влаштувати романтичну прогулянку.

«У теплі травневі вихідні 2017 року разом із друзями на авто ми вирушили до Черепашинців, — ділиться своїм досвідом Вікторія. — До самого кар’єру з кінця села йшла грунтова дорога, але відмінної якості. На березі водосховища виявилося досить шумно, але прибрано й дійсно неймовірно красиво. Подорож ми спланували на один день, тому взяли із собою шашлики, гарний настрій і провели там цілий день, насолоджуючись неймовірним кольором води. На зворотному шляху відвідали фонтани у Вінниці та завершили виїзд ще одним видовищем».

Інфраструктура місцевості розвивається — і це не може не тішити. «Наступного року, з нетерпінням дочекавшись перших теплих весняних вихідних днів, ми знову поїхали до Черепашинців та побачили значні зміни. З правого боку водойми були зведені акуратні дерев’яні криті альтанки для відпочинку. Відведено спеціальне місце для сміття. Багато відпочивальників були з наметами, великими компаніями. Проте цього разу в нас із донькою була мета — пройти стежкою навколо всього кар’єру. І дійсно, з різних куточків водосховища вода грала неймовірними кольорами. Палітра від блакитного до смарагдового іноді здавалася нереальною».

Райське озеро Черепашинці

Нюанси поїздки та що взяти із собою

«З Вінниці краще добиратися по Житомирській трасі. Головне — не пропустити поворот до села в Загребельні. До самого центру населеного пункту прокладено асфальт, тому жодних проблем із проїздом, якщо їхати власним авто, не виникне. Останні 200 м — грунтова дорога, проте не проблемна», — радить Вікторія. Дістатися сюди можна й автобусом, який тричі на день відправляється з вінницького автовокзалу.

Поблизу немає магазинів, тому вода з їжею, заряджений фотоапарат і речі для купання (для тих, хто хоче поплавати) — базові речі, без яких вам не обійтися. Обов’язково внесіть до тревел-листа засоби від укусів комах і для засмаги. Товари від Кемпінг зроблять відпочинок комфортним і затишним. Якщо збираєтеся на вікенд — візьміть намет (наприклад, POP UP 2, який може встановити й дитина), а для посиденьок біля озера — стильний килимок для пікніка НВ-10. Провіант зручно скласти в ланч-бокс або пікніковий набір, а смажити м’ясо — на решітці для барбекю SLIM G-102.

«Залишаючи кар’єр у Черепашинцях удруге, я зрозуміла, що обов’язково сюди повернуся. Бо воно того варте», — запевнила Вікторія, оцінюючи локацію емодзі «круто». І як ми можемо із цим не погодитися? Усім, хто любить єднання із природою, варто побачити озеро на власні очі. Отже, уперед — до Черепашинців

А на черзі в нашій подорожі вже наступне приголомшливе місце!