Село Страхолісся, або Дика природа та блага цивілізації в одному місці

Новини 12 жовтня 2020

У нашій великій країні — безліч вражаючих місць. Багато з них популярні серед мандрівників, проте є і маловідомі куточки, які варті того, щоб у них побувати. Щоб познайомити вас із ними, ми і створили проєкти «Мапа відпочинку України» та #Кемпінгуй. Туристи ділилися фотографіями та розповідями про цікаві місця нашої країни, які обов’язково варто побачити на власні очі. Наш віртуальний вояж триває :-)

Здавалося б, чим може привабити населений пункт із такою назвою? Однак Страхоліссю є чим приємно здивувати туриста. Приголомшливий ландшафт, велика кількість дарів природи та комфортна база відпочинку поруч — ось родзинки цього села. Про мальовничий куточок на Київщині нам розповіла переможниця конкурсу Ольга Борисенко.

Рай для мандрівника

Страхолісся розташоване за 130 км від української столиці. Кажуть, що село так назвали через густий темний ліс, що наганяє на місцевих жителів страх. Зараз це місце неймовірної краси не має абсолютно нічого спільного зі своєю старовинною назвою, що лякає.

Варто зазначити, що історія Страхолісся багата подіями. Під час будівництва ГЕС тут утворилося Київське водосховище. До 1991 року в селі проживали ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС — тоді його називали Зеленим мисом. Зараз таку назву має готельно-ресторанний комплекс, розташований на березі Київського моря.

Ліс із хвойними та листяними деревами, луг із квітами і травами, чиста водойма, спів птахів і приголомшливі заходи сонця — від чарівності місцевості захоплює дух. «Неймовірно красиве селище з лісовим простором. Тут також є Київське водосховище, де можна рибалити, купатися та загоряти, водночас влаштовувати пікніки й відпочивати із друзями», — каже Ольга.

 Страхолісся природа України

Місце тішить око цілий рік: яскравим різнобарв’ям улітку й навесні, ефектним контрастним пейзажем восени та засніженою картиною взимку. Серед плюсів Страхолісся варто також виділити розвинену інфраструктуру, чисті воду та повітря, у якому відчуваються тонкі аромати рослин і хвої, велику кількість ягід, грибів, риби та дичини. І як приємний бонус — повний сервіс, аж до розбирання спійманих трофеїв, яке пропонує база «Зелений мис».

Різноманітна природа України

Усе, чого душа забажає

Страхолісся — чудовий вибір, щоб провести незабутній час у колі сім’ї чи теплій компанії друзів, улаштувати романтичну прогулянку для закоханих. Локація приваблює грибників, рибалок, мисливців, а також просто любителів спокійних лісових і озерних пейзажів. Заспокійлива водна гладь, що йде за горизонт, чудово підходить для розумового перезавантаження та чудових фотографій. Якщо пройтися за село, можна попити цілющої (як вважають місцеві жителі) води з колодязя св. Серафима Саровського.

«Улітку, у сезон грибів, ми збираємо чорницю, лисички й боровики, разом із тим просто відпочиваємо в лісовій зоні, запікаємо картоплю, готуємо м’ясо на вугіллі, варимо юшку з риби, виловленої у водосховищі. Із собою беремо все для приготування їжі: мангал, решітку для запікання м’яса, воду тощо. Для ночівлі в нас намети з москітними сітками, спальні мішки. В осінній сезон усе так само в нас відбувається», — ділиться Ольга.

 Місця Кемпінгу в Україні

Якщо вас несподівано застала негода або ви любите єднання із природою так само, як і побутовий комфорт, відпочивайте в номері «Зеленого мису». У комплексі можна попаритися в сауні, пограти в більярд, поспівати в караоке, а ще взяти напрокат човен, снасті. З оглядового майданчика єдиного в окрузі маяка відкривається дивовижний вид на околиці.

Словом, Страхолісся — це про «передозування» враженнями, а аж ніяк не про нудьгу.

Звіртеся зі списком і маршрутом

Вода та їжа, яку зручно скласти в пікніковий набір (наприклад, HB4-425), засіб від укусів комах, фотоапарат — обов’язкові пункти в тревел-листі. Для смачного барбекю «озбройтеся» мангалом і решіткою від ТМ «Кемпінг», а в наметі можна зручно розташуватися на ночівлю на лоні природи.

Варто віддати перевагу комфортному взуттю за сезоном. Якщо їдете влітку і плануєте плавати — візьміть рушник і купальник. Тим, хто налаштований «привезти» з берега озера відтінок шкіри не гірше, ніж з моря, радимо покласти в сумку крем для засмаги.

«Доїхати до цього селища можна на власному автомобілі або маршрутним автобусом із Києва, з автостанції «Полісся», що на площі Шевченка», — радить наша переможниця. Поїздка на автобусі займає понад дві години.

«Приємного відпочинку бажаю всім, хто захоче побувати в місцях із дивовижною природою!» — пише Ольга, надаючи Страхоліссю емодзі «улюблене місце». Ми впевнені, що це село викличе у вас такі самі емоції, коли ви приїдете сюди відпочити.

Чотири неймовірні локації вже позаду, а попереду — ще багато нових. Не розбирайте валізи ;-)