Східниця — українська відповідь Баден-Бадену та Карловим Варам

Новини 16 жовтня 2020

У нашій країні безліч цікавих, але маловідомих місць, які варті уваги туристів. Щоб познайомити вас із ними, ми провели конкурси «Мапа відпочинку України» і #Кемпінгуй. З понад трьох сотень розповідей з яскравими фотографіями ми вибрали локації, які вам обов’язково варто розташувати на верхніх рядках свого списку подорожей.

Карпатські пейзажі, варті пензля художника, чисте гірське повітря, лікувальна мінеральна вода і смачна закарпатська кухня — у Східниці можна відпочити душею та оздоровити тіло. Про бальнеологічний куточок на Львівщині розповіла наша переможниця Юлія Ашуйко.

Пейзажна Україна

Повний релакс

Селище міського типу розташоване в казкової краси долині на північно-східному схилі Карпат. Цікаво, що раніше Східниця була центром видобутку нафти в Галичині, зараз же про це нагадують лише старі пам’ятники.

Однак справжню популярність місцевості принесла мінеральна вода — Східницькому водному басейну, що складається із 38 джерел і 17 свердловин, немає аналогів у всьому світі. Відпочивальники зазначають, що вода чудодійно впливає на організм, а жінки після регулярних умивань радіють омолодженню шкіри обличчя :) У Східниці можна випити води типу «Боржомі» та «Нафтусі» — і це безкоштовно. До слова, місцеву воду возять навіть до Трускавця, який розташований за 30 км звідси.

 Східниця

«На околицях Східниці є також значні запаси торф’яної грязі, які можуть бути використані з лікувальною метою», — говорить Юлія. Тут також можна спробувати й апітерапію — лікування продуктами бджільництва.

«Молодий» курорт приваблює тисячі туристів з України та інших країн, хоча йому всього 40 років. Тут можна насолодитися красою і щедрими дарами карпатської природи, тишею і кришталево чистим повітрям, поправити здоров’я і набратися сил. Ще один величезний плюс — сюди актуально їхати в будь-яку пору року. 

Пейзажі Львівської області

«Для Східниці Карпати створили свій мікроклімат. Зима тут помірно м’яка, часто буває відлига, сніговий покрив нестійкий, тому я б дуже радила їхати взимку. Літо тепле, з чергуванням ясної сонячної та хмарної погоди. Іноді вранці буває туман, але це дуже красиво, коли ти в горах», — розповідає наша переможниця.

Нудьгувати не доведеться

Похід до джерел — обов’язковий ритуал для кожного туриста. Піша прогулянка дає можливість оцінити всю красу курорту, зарядитися енергією природи, зібрати смачних ягід, а також позмагатися із численними охочими в годуванні білок. У лісі обладнано спеціальні зони, де можна придбати різні смаколики або влаштувати BBQ-відпочинок, а заодно й погрітися, коли на вулиці холодно. У водоймах місцевих рибних господарств можна досхочу порибалити: як у Норвегії — тільки встигай закидати вудку. Спійману форель для вас почистять і приготують. Місцевість також багата грибами, але для цього потрібно пройтися набагато далі.

Біля Східниці безліч цікавих місць. «Відпочивальникам і туристам цікаві Національний парк «Сколівські Бескиди», гора Парашка, поїздки до розташованого поряд курорту Трускавець — хоча мене Трускавець не вразив. Неподалік від села Урич, на лівому схилі долини, розташований мальовничий ансамбль великих обривистих скель, що мають кілька окремих виступів: Гострий Камінь, Камінь і Жолоб. Вважається, що тут, на так званому Княжому шляху, існувало стародавнє місто Тустань, а на Уричських скелях у IX–XIII століттях була наскельна дерев’яна фортеця. Поруч розташовано музей Тустані», — поділилася враженнями Юлія.

Крім єднання із природою, курорт пропонує численні розваги на будь-який смак: від спа-процедур і плавання в басейні до польоту над Карпатами на повітряній кулі. Незабутні враження гарантовані!

Урицькі скелі. Східниця

Туристам, які постійно хочуть дізнаватися щось нове, буде цікаво познайомитися з майстерністю карпатських умільців. Вони розкриють тонкощі виготовлення ювелірних прикрас або допоможуть вам власноруч зробити й розписати глиняну тарілку.

На території Східниці розташовано лікувальні готельні комплекси, пансіонати й мініготелі — усього їх більше сотні. Зупинитися можна і в приватному секторі: проживання обійдеться дешевше, але триразове харчування не передбачено. Утім, спробувати оригінальні місцеві страви можна в численних кафе та бістро, а купити продукти — у супермаркетах. У багатьох готелях є дитячі клуби, де дитина разом із вихователями та аніматорами весело проведе час. «Щороку територію облагороджують, Східниця зростає і змінюється у кращий бік», — розповідає наша переможниця.

Що внести до тревел-листа і як побудувати маршрут

Доїхати можна на власному автомобілі або громадським транспортом. «Добираємося ми з Києва до Львова поїздом, потім їдемо автобусом до Східниці. Можна також доїхати до Трускавця, а потім пересісти на маршрутку до самого селища, — радить Юлія. — Завжди беремо наплічники, легкі куртки, можна взяти светрик. Ми виходили рано-вранці, заходили на місцевий ринок, купували смачні домашні овочі, фрукти, ягоди».

Щоб запам’ятати красу, візьміть фотоапарат. Крім того, захопіть компактний пікніковий набір «Дорожній» від ТМ Кемпінг, щоб можна було насолодитися смачним трав’яним чаєм на лоні карпатської природи.

«Як можна описати рай? Для моєї родини Східниця якраз і є тим раєм на землі, де відпочиваєш і душею, і тілом. Східниця — це враження на цілий рік, це очікування наступної відпустки. По-перше, тут неймовірна природа, величні ялини, по-друге, цілющі джерела, а по-третє — привітні, усміхнені люди, які завжди допоможуть. А який там ринок ягід і овочів! Неймовірні смаки. Повітря пронизане ароматами квітів і хвої, від яких у жителя великих міст паморочиться голова. Це тумани й гори, це дивні чорні білки... Це сімейний затишок готелів і маленьких садиб, це лікування у кращих санаторіях. Я всім раджу відвідати це місце», — краще, ніж наша переможниця, про перебування у Східниці й не скажеш.

Таким був наш віртуальний вояж. Команда ТМ «Кемпінг» вдячна кожному, хто разом із нами побував у цікавих куточках України. Ми сподіваємося, що допомогли вам вибрати місце для найближчої подорожі.