Найдовша ніч у році: корисні рішення, що стануть в пригоді у темряві

Новини 14 грудня 2018

Цього року зима прийшла без запізнення, не змусивши на себе довго чекати. Зовсім скоро нам доведеться спостерігати особливе явище в природі — день зимового сонцестояння. У цю пору доба характеризується найкоротшим світловим днем ​​і максимально довгою ніччю. На найсміливіших мандрівників чекає справжнє випробування темрявою. Тож саме час переглянути туристичне спорядження й придбати надійний освітлювальний прилад.

Ви вже помітили, що з кожним новим днем ​​вечоріє все раніше й раніше? Світловий день буде невблаганно скорочуватися, проте 22 грудня цей процес зупиниться. Саме у цей день на нас чекає цікаве астрономічне явище — день зимового сонцестояння. У цей період Сонце знаходиться у найнижчій точці відносно горизонту, завдяки чому ніч стає рекордно довгою. З наступного дня тривалість ночі буде поступово скорочуватися, а світлового дня, навпаки, збільшуватися. Та вже зараз, щоб темрява не застала зненацька, мандрівникам варто подбати про надійного нічного супутника — кемпінговий ліхтар.

Сучасні туристичні світильники мають масу переваг: в них реалізовані новітні технології та продумані характеристики. Чого лишень варта можливість власноруч, без батарейок і підключення до мережі, зарядити повноцінну похідну лампу потужністю 5 Лм? Але про такі аксесуарах краще розповісти докладніше.

динамо-лампа SB 1005Згадана вище динамо лампа (SB 1005) оснащена 16 світлодіодами, тож вона забезпечить яскравий світловий потік потужністю до 5 Лм. Мабуть, немає такої задачі освітлення, яку б не вирішила ця лампа: вона стане відмінною альтернативою як аварійному освітлювальному приладу в машині, так і повноцінному джерелу світла в будинку. А для освітлення намету або стоянки кемпінгу це просто ідеальний варіант по всім параметрам! Зробіть власний висновок: прилад повністю виконаний з прогумованого вологозахищеного пластику, має зручну для похідних умов ручку, а важить лампа менш як 600 грамів.

динамо-ліхтар SB-1064
Однак для найтриваліших і екстремальних походів існують й більш компактні рішення. Портативний водостійкий ліхтар SB-1064 важить трохи за 150 грамів і поміщається буквально на дитячій долоньці. Та й у міцній руці бувалого туриста цей малюк буде відчувати себе більш ніж упевнено. Завдяки ергономічному корпусу, а також матовій текстурі та прогумованим елементам вам не доведеться турбуватися про те, що прилад випадково вислизне з рук. Модель повністю водонепроникна: навіть гіпотетична ситуація з ночівлею на 5-метровій глибині для даного ліхтарика — цілком здійсненна місія. Ударостійкі властивості пластика роблять цього малюка ще більш витривалим і надійним. Три світлодіоди загальною потужністю понад 6,5 Лм забезпечать оптимальний світловий потік, який стане у пригоді скрізь, де немає електрики.

Та найголовніше — ніяких батарейок, шнурів і блоків живлення. Щоб зарядити лампу чи ліхтарик, досить енергійно покрутити спеціальну динамо ручку. Наприклад, усього 1 хвилина обертання зарядної ручки ліхтаря забезпечить понад 30 хвилин світіння! Таким чином, де б не застала вас довга зимова ніч, ви завжди зможете залишатися впевненими в функціональності свого освітлювального приладу.

З ліхтарями розібралися, тепер справа за малим — не піддатися атаці темряви та не впасти в зимову сплячку! Якщо в умовах кемпінгу вам доведеться провести день зимового сонцестояння, то майте на увазі, що найдовша ніч у році — не найкращий час для сну. У цю ніч Сонце готується до свого переродження, тож ідеальним сценарієм вечора стануть улюблені пісні під гітару біля вогнища й душевні розмови про найпотаємніші мрії та майбутні плани, до самого світанку! Досвідчені мандрівники стверджують, що перший після зимового сонцестояння схід сонця неймовірно красивий та по-справжньому надихає.

Сподіваємося, нам вдалося переконати вас в тому, що довгі зимові ночі — не час для домашніх посиденьок. Тож збирайте улюблене, перевірене часом туристичне спорядження, беріть надійний ліхтар і сміливо вирушайте в подорож!

день зимового сонцестояння